Hogyan szabályozzuk a gyümölcsfa girbe-gurba ágait?

Hogyan szabályozzuk a gyümölcsfa girbe-gurba ágait?

A gyümölcsfák egyes részei viszonylag könnyen irányíthatók, szabályozhatók. Mégpedig úgy, hogy az új helyzetüket állandósítják. A következő módszerek állnak rendelkezésünkre.

1. Ha a koronás csemete törzse gyönge, vékony vagy görbe, akkor karót ütünk melléje és a törzset - nem nagyon szorosan – a karóhoz húzva megkötözzük.

2. A görbe vesszőt léchez vagy kisebb, egyenes karóhoz kötjük. Úgy járjunk el, mint az orvos, aki a törött kart sínbe teszi.

3. Ha a vázág meredeken növekszik felfelé, akkor megfelelő hosszúságú lécdarabbal kitámasztjuk. Nyáron a támasztékot már kivehetjük, az ág a kívánt irányba nő tovább.

faortopedia 01

faortopedia 02
Ágak, vesszők irányítása

4. A túlságosan lehajtó ágat felkötjük. A kötés ne legyen szoros, nehogy bevágjon a vastagodó ágba.

5. A termőrefordítás meggyorsítása érdekében a vesszőket lekötözzük.

6. Ha a vessző végén két vagy több hajtás fejlődött, akkor ezek közül a legmegfelelőbb állású, erősebbet hagyjuk meg, a többit tőből lemetsszük.

10 gyumolcsfa metszese dvd 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR